Despre mine


Medic primar Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare al Armatei


Novara, 12.12.2005

"Doctorul  BOGDAN ROTAREASA, medic primar în specialitatea  chirurgie cardiovasculară , de la Institutul Naţional de Boli Cardiovasculare “C.C. Iliescu” a desfăşurat un stagiu de un an în Departamentul nostru de Chirurgie Cardiacă. Institutul Naţional  “C.C. Iliescu”este cel mai mare centru de chirurgie cardiac din România, cu un număr de 650-800 operaţii pe cord deschis anual.

Programul de pregătire al Dr. Bogdan Rotăreasa a fost organizat  în regim de activitate completă în Departamentul de Chirurgie Cardiacă şi s-a centrat în special pe revascularizările miocardice complexe cu by-passuri arteriale,plastiile de valvă mitrală şi tehnicile de cardioplegie. Centrul nostrum are o mare experienţă în revacularizările miocardice arteriale şi în plastiile de valvă mitrală; peste 85% din pacienţii noştri sub 75 de ani beneficiază de revascularizări miocardice exclusiv arteriale şi cel puţin 95% din pacienţii cu insuficienţă mitrală sunt rezolvaţi prin valvuloplastie mitrală.

Programul de pregătire zilnică a constat în asistarea primului operator pe parcursul intervenţiilor, deschiderea şi închiderea pacienţilor, recoltarea şi scheletizarea arterelor mamare bilateral pentru by-passurile arteriale. Pentru al doilea obiectiv al trainingului, dr.Rotăreasa a fost implicat la rezolvarea unor valvuloplastii mitrale complexe, participând la examinara ecocardiografica transesofagiană perioperatorie şi, în mod activ, la strategia si executarea valvuloplastiilor. In această perioadă dr. Rotăreasa  şi-a perfecţionat tehnicile de reconstrucţie valvulară mitrală complexă, cum ar fi înlocuirea cordajelor, transferul de cordaje, tehnicile de sliding şi folding ale cuspei psterioare, repoziţionarea muşchilor papilari, procedeul Alfieri, anuloplastia posterioară prin tehnica Radovanovici şi alte procedee de valvuloplastie mitrală. Acest program i-a permis doctorului Rotăreasa să obţină un bun nivel în judecarea mecanismului regurgitării mitrale şi în alegerea celei mai potrivite tehnici de valvuloplastie mitrală.

Un alt domeniu în care doctorul Rotăreasa s-a antrenat este acela al procedeelor de valvuloplastie aortic cum ar fi extensia cuspelor, plicaturarea marginilor libere ale cuspelor aortice, repararea prolapsului şi operaţiile de prezervare a valvei aortice – operaţia Tirone David.

Perioada petrecută de dr. Rotăreasa în centrul nostru a fost fructuoasă şi din punct de vedere ştiinţific, dânsul participând la diferite congrese şi întruniri de specialitate.

Dr, Rotăreasa s-a dovedit o persoană amabilă, cu abilităţi excelente în relaţiile interpersonale. Considerăm că dr. Rotăreasa este un chirurg inteligent, motivat şi bine pregătit şi suntem convinşi că va aplica în viitor, ceea ce a învăţat aici."